CCDCommander  

   Aquest programa permet automatitzar tota una sessió de treball del nostre equip (telescopi, enfocador, ccd, cúpula ...etc.) i que aquesta s'efectuï sense la nostra presència. El programa és capaç de moure el telescopi, fer una presa per a comprovar l'apuntat del mateix i corregir-lo en cas de no estar apuntant correctament. També permet l'enfocament automàtic i la presa d'imatges de manera automatitzada i seqüencial, pot manejar la roda de filtres i també diversos models de derrotadors. El programa s'entén també amb molts dels models de cúpula del mercat permetent automatitzar l'obertura i tancament d'aquestes, així com la sincronització amb el telescopi. Per últim el programa és compatible amb algunes estacions meteorològiques, amb el que es possibilita el tancament automàtic de la nostra cúpula o sostre escorredor, en cas de pluja.

Per al seu correcte funcionament és imprescindible disposar dels següents programes:

MaximDl o CCDsoft per al maneig de la CCD

TheSky 6 o X com a programa de control del telescopi. Encara que no és imprescindible, si és altament recomanable, perquè altres planetaris no són compatibles amb CCDcommander.

Focusmax per al control d'enfocament (aquest és un programa gratuït i molt recomanable )

ElBRUS , encara que no és imprescindible, aquest programa que a més és gratuït, ofereix una major robustesa i velocitat a l'hora de reconèixer els camps on apuntarà el nostre telescopi.


CONFIGURACIÓ

   CCDCommander és altament configurable, podent-se adaptar a diversos tipus de telescopis, càmeres CCD, enfocadors, derrotadors, cúpules i estacions meteorològiques. Amb tot haurem de posar especial cura en la configuració del mateix o en cas contrari el nostre instrumental podria funcionar de manera incorrecta o fins i tot avariar-se.

Advertiment, aquest tutorial està basat en l'ús d'un telescopi LX-200 (muntura de forqueta) i d'una CCD Sbig ST8-XME (doble xip ) pel que equips diferents d'aquest, requeriran canvis en els paràmetres de configuració. Aquestes diferències seran comentades en els llocs corresponents.

Control/Device

  En aquesta pestanya indicarem primerament el programari de control de la cambra CCD, podent triar entre Maxim Dl i CCDsoft, També indicarem els filtres de què disposem (és necessari que la roda de filtres sigui compatible amb algun dels programes anteriors de gestió de la cambra.

En aquest exemple en tractar-se d'una càmera CCD Sbig hem de marcar l'opció Guider is internal Guider

En planetarium seleccionem The Sky6 o TheskyX

En focus control FoscusMax (existeixen altres possibilitats però sols en enfocadors que s'entenen directament amb CCDSOFT)


Mount Parameters

   Pestanya de configuració de la muntura, en el meu cas a tractar-se d'una forquilla (LX-200) marquem la opció Fork Mount, però tots aquells que disposeu de muntures equatorials tipus alemany (eq5 ,NEQ6, Losmandy ...etc ) marcar l'opció German Equatorial Mount

IMPORTANT :

En muntures de tipus alemany haurem de tenir en compte el següent per a un correcte funcionament de l'autoguiat després del canvi de meridià:

És molt important desactivar en la pestanya de la cambra d'autoguiat de Maxim, l'opció d'Acte Pier Flip. Si calibrem el guiat en la zona Aquest del cel, desmarcarem l'opció Pier Flip (just damunt d'Acte Pier Flip), i en aquest cas haurem d'indicar també CCDcomander que el calibrat és fet en aquesta zona del cel. l'Est.

En cas d'haver de calibrar en l'horitzó oest procedirem al contrari,marquem Pier Flip i marquem en CCDcomander que el calibrat s'ha fet a l'Oest.

També podem limitar el temps de pas pel meridià ,en GEM Setup en Easter Limit (east side)

És convenient també marcar un retard (en el meu cas de 5 segons ) per a garantir que les imatges no surtin mogudes, quan aquestes es fan just després de moure el telescopi.

Auto Guide Star

Pestanya de configuració per a l'autoguiat

És una de les parts on haurem d'anar amb més cura a l'hora de configurar. En el meu cas marc l'opció Enable Automatic Guide Exposure Mode perquè el guiat comenci provant el temps més curt possible (Minimum Guide exposure ) que en el meu cas està programat en 0,1 segons. Si el programa no és capaç de trobar una estrella amb aquesta exposició, incrementarà el temps amb el valor indicat en Maximun Guide Exposure Increment , que en el meu cas també és de 0,1 segons. D'aquesta manera, el temps d'exposició augmentés de 0,1 en 0,1 segons (en aquest cas ) fins que sigui capaç de detectar una estrella o en defecte d'això fins que arribi als 4 segons d'exposició màxima. (Maximum Guide Exposure ). És fonamental configurar bé el valor Minimum Guide Star Brightness perquè el programa no confongui el soroll de fons amb una estrella guia . Per a això solc mesurar el valor de comptes del fons de cel per a una imatge de guiat i trio un valor una mica superior. D'aquesta manera garanteixo que l'estrella destaca per sobre del soroll de fons i el programa no es confon. En aquest exemple el valor és de 900 però en altres cels o amb altres cambres el valor pot ser molt diferent, tan baix com 20 o tan alt com 3000 o fins i tot mes.

En Maximun Guide Star Brightnes simplement poso un valor alt de comptes o ADUs. 20000 em sembla mes que suficient en el meu cas.

Un altre valor important és el Typical guide Star FWHM . Convé posar un valor pròxim a la realitat, 4 en el meu cas, això ajuda al fet que el programa detecti correctament les estrelles de guiat. També és molt útil marcar l'opció Ignori 1-píxel Stars perquè la càmera no es confongui amb els píxels calents.

En cambres com la QH5 pot ser de gran ajuda a fer una presa dark i macar l'opció de full calibrat en Maxim dl perquè així el guiat no es confongui amb l'excés de soroll de la imatge. En cambres amb obturador (Sbig ) és molt útil marcar l'opció autodark en Maxim dl.


Plate Solve


Reconeixement de camps

 

 



Actions 

   Aquesta és la pestanya de treball on podrem programar totes les diferents funcions que volem que el nostre equip realitzi al llarg de la nit.


Move To Ra & Dec

Serveix per a introduir les coordenades de l'objecte al qual volem apuntar, ja sigui de forma manual, o de forma molt mes còmoda, obrint el programa TheSky. Hem de fer un clic sobre l'objecte que volem apuntar i després clicar en Get Ra/*Dec from TheSky. i automàticament ens apareixerà un menú, amb l'objecte prèviament clicat amb les seves corresponents coordenades.


Rotate Camera

  Simplement li indiquem els graus de rotació que volem per a la nostra càmera. Ens podem servir de l'ajuda de TheSky.


Plate Solve

     Aquesta és la pestanya per a configurar el reconeixement de camp, on indicarem el temps d'exposició, el binning i fins i tot el filtre adequat, per a la presa d'una imatge estel·lar que ens servirà per a verificar si estem apuntant al lloc programat de forma correcta.

Marcarem Sync Mount perquè una vegada reconegut el camp, les coordenades correctes on apunta realment el telescopi, siguin corregides en aquest. Marcarem la opcion sleworiginal location after solve , si volem que a més el telescopi es mogui apuntant a la posició programada. 

Amb l'opció Elbrus aquesta pantalla no serà tinguda en compte pel que després actuarem d'una altra manera.


Focus  Action

     Li indiquem amb que filtre volem que enfocament.

Prèviament hem d'haver configurat correctament el programa Focusmax . Aquest selecionará automaticament l'estrella mes brillant del camp i efectuarà la rutina d'enfocament amb ella.


Take Image Action

    Aquesta és la pestanya de presa d'imatges on podrem triar entre totes l'opcions que figuren , si volem o no autoguiat (Autoguider Enabled)

Li indicarem el temps d'exposició el binning, el filtre a utilitzar, el tipus de preses ( llum bias darks o flats) i la direcció on vulguem que es guardin la imatges

L'opció Center AO When Completi només ha de marcar-se si es disposa d'un dispositiu de Sbig com el AO-8 o similar d'òptica adaptativa.



Guiat

El programa ha de ser capaç de triar l'estrella de guiat de manera automàtica, encara que per a això hem de tenir ben configurat la finestra de guiat Acte Guide Star.

Exposure estafi:

Temps d'exposició en segons, aquest temps no serà tingut en compte si tenim marcada l'opció de Enable Automatic Guide Exposure Mode en la finestra de configuració del guiat Acte Guide Star

Bin:

Podrem triar el binning de la cambra de guiat. Un binning major fa mes sensible la cambra però el guiat es realitzarà a menor resolucíón.

Max error to start :

Aquest valor serveix per a indicar a partir de que error de guiat pot començar la presa d'imatges. Valors molt baixos pot ser que impedeixin que es realitzin les preses d'imatges. Per contra valoris molt alts poden permetre obtenir imatges mogudes si la nit no té les condicions ideals.

Max Guide Cycles to Wait :

És el nombre màxim de cicles d'espera perquè es produeixi el guiat. Si se supera , es considerarà que la imatge no es pot guiar, per la qual cosa s'avortarà la presa d'imatges.



Dithering

Si volem podrem fer dithering (petit desplaçament entre les imagenes perquè d'aquesta manera en fer-les una mitjana de s'eviti el soroll fruit dels pixles calents entre altres artefactes )

Dither frequency : Indicarem cada quantes exposicions volem que hi hagi desplaçament.

Dither Step : Desplaçament en píxel entre preses. Penso que l'ideal seriosa posar un valor pròxim al nostre FWHM en píxels.

Maximum Dither: Desplaçament màxim en píxel permès

 


Wait for Altitude Action

Amb aquesta opció podem fer que el programa s'esperi fins que cert objecte (que podrem entrar les seves coordenades manualment o seleccionar-lo des de TheSky ) tingui certa altitud sobre l'horitzó (en aquest exemple de 45 graus), ja sigui sortint (rising) o posan (setting)


Wait for Time Action

  Amb aquesta funció podrem fer que el programa s'esperi fins a una hora concreta marcant Absolute , o pel termini d'un temps marcant Relative . El programa no executarà cap acció nova fins que arribi a l'hora programada. Per descomptat fins que no arribi aquest moment, el programa seguirà amb les seves tasques programades


Skyp Ahead at Time Action

   Amb aquesta funció li indicarem al programa que interrompi les seves tasques quan arribi a l'hora programada (en aquest ejmplo les 19.00) i que continui amb la següent línia programada.


Skip At Altitude Action

    Amb aquesta funció li indicarem al programa que interrompi les seves tasques com a cert objecte programat (que podrem entrar les seves coordenades manualment o selecionarlo des de TheSky ) tingui certa altitud sobre l'horitzó (en aquest exemple de 45 graus), ja sigui sortint (rising) o poniendose (setting) i que vaig continuar amb la següent línia programada.


 

Skip At Hour Angle Action

   Amb aquesta funció li indicarem al programa que interrompi les seves tasques com a cert objecte programat (que podrem entrar les seves coordenades manualment o selecionarles des de TheSky ) se situï a certa hora abans de la passada del meridià. (en aquest cas 0.0000)


Automatic Flat Action

   Amb aquesta funció podrem programar de forma automàtica que es es realitzin els Flats de Cel ja sigui poc abans de la sortida del sol Dusk Sky Flat o en la posada del mateix Dawn Sky Flat.

És molt aconsellable dir-li el temps mínim i màxim per a l'exposició dels Flats així com el nombre de comptes o ADUs màxim i mínim.

Si cliquem Continously adjusnt exposure estafi.... el temps de exposicion s'ajustarà automaticamente en funció de la llum per a satisfer els paràmetres programats

Si usem caixa de flats hem de recordar-nos de clicar en Do not connect to or move mount, perquè el telescopi no es mogui, en cas contrari el telescopi es mourà fins a apuntar al zenit.


Intelligent Temperature Control Action

 Serveix per a programar la connexió o desconnexió del control de temperatura de la càmera


 

Dome Control Action

  Des d'aquesta pestanya podrem programar que la cúpula s'obri o es tanqui o sigui esclava de la muntura , etc

Aquestes i altres funcions les podem combinar amb Wait for Time Action o Skyp Ahead at Time Action perquè es produeixin a l'hora desitjada.


Weather Monitor Action

   Serveix per a posar en marxa l'activació de la estació meteorològica


 Run Program Action

    Serveix per a poder executar programes externs a CCDCommander , amb tan sols posar la ruta d'on estan en el nostre disc dur.


 

Run Sub-Action List

   Aquesta funció serveix per a executar rutines prèviament guardades, com per exemple la rutina que anomena a Ebrus. Per a cridar-les cliquem en Link To File , i busquem la rutina guardada en el nostre disc dur.

Fixem-nos que les subrutines es poden executar una sola vegada (Run Once) , repetides vegades fins que avorti (Run until aborted) , multiples vegades (Run Multiple Times) per a això haurem de posar el numero de vegades en estafis. , o que la subrutina s'executi durant un període de temps (Run for a Period of Time) que indicarem en minutes.


Park Action

    Rutina per a aparcar el nostre telescopi. 

En Real Park els telescopis Meade LX-200 classics'aparquen en meridià i declinació 0


Comment

   Aquesta rutina té com a única funció, poder posar títols o etiquetes que ens facilitin saber perquè serveix cadascuna de les línies programades..

 


Integració de CCDcomander amb Elbrus

Metode Nou

Basat en el treball de Fernando Limon , per a mes explicacions us remeto a la seva interessant pàgina.

http://www.ea4su.org/utilidades/CCDC-ELBRUS.html

 

1r necessitem crear un scrib que anomenarem Scrib Elbrus_*sync.vbs ,

per a això podem copiar el text següent en negreta all bloc de notes de windows , i salvar-ho com a txt , per a després canviar, .txt per .vbs

Hem de col·locar aquest arxiu al directori on es troba Elbrus C:/elbrus en aquest exemple.

Aquest scrip és compatible solo amb POTH que és un driiver ascom de control de telescopi que permet ser cridat per diferents programes alhora . Ademas dit driver permet cridar a gairebé qualsevol altre driver ascom . Asi perquè dins de POTH seleccionarem el driver del nostre model de telescopi.

' Autor: Fernando Limón - MPC I99 
' Rev. 1.3 
' Año: JUN/2013 
' 

' Personalización 
Const Tiempo = 20 ' Tiempo de exposicion 
Const BN     =  1 ' Binning: 1x1=1 / 2x2=2 / 3x3=3 
Const Filtro =  0 ' Si tenemos ruleta podemos seleccionar el filtro 
Const Elbrus = "C:\Elbrus\elbrus.exe" 

' Start Main 

Const Modo = 1 ' Dark=0 / Light=1 

' Shell para ejecución de Elbrus 
Dim WshShell 
Set WshShell = WScript.CreateObject("WScript.Shell") 

' Conectamos con el telescopio 
Dim Telescopio 
' POTH : Set Telescopio = CreateObject("Poth.Telescope") 
' Generic Hub : Set Telescopio = CreateObject("Hub.Telescope") 
Set Telescopio = CreateObject("Poth.Telescope") 
Telescopio.Connected = True 
if Not Telescopio.Connected Then 
    Wscript.echo "Error en conexión al telescopio" 
    Quit 
End If 

' Conectamos con la cámara 
Dim Camara 
Set Camara = CreateObject("MaxIm.CCDCamera") 
Camara.LinkEnabled = True 
if Not Camara.LinkEnabled Then 
    wscript.echo "Error en conexión a cámara" 
    Quit 
End If 
' Ajustamos Binning 
Camara.BinX = BN 
Camara.BinY = BN 

' Tomamos las coordenadas de donde debiera estar apuntando 
RA  = Telescopio.RightAscension 
DEC = Telescopio.Declination 

' Hace una exposición de Tiempo segundos 
Camara.Expose Tiempo,Cint(Modo),Cint(Filtro) 
' Esperamos a que la cámara esté lista 
Do While Not Camara.ImageReady 
Loop 
' Salvamos la imagen 
Camara.SaveImage "C:\ELBRUS\IMAGENES\IMAGE_TO_SOLVE.fit" 

' Run Elbrus para que resuelva foto y sincronice telescopio 
WshShell.Run """" & Elbrus & """" & " 8 C:\ELBRUS\IMAGENES\IMAGE_TO_SOLVE.FIT", 0, True 

' Re-Slew del telescopio 
Telescopio.TargetRightAscension = RA 
Telescopio.TargetDeclination = DEC 
Telescopio.SlewToTarget 

' End Main


2º En la pantalla Mount Parametres de CCDcomander activem Enable Slew Scripts i en l'opció After Slew col·loquem la direccion del script , que debera estar guardat en la carpeta de Elbrus



D'aquesta manera cada vegada que el programa mogui el telescopi se'ns executarà automàticament un scrip que realitzarà una imatge que serà resolta per Elbrus , i després est sincronitzarà i corregirà l'apuntat del telescopi si fos necessari.
Neteja Ressalta les paraules desconegudes

 


   Metode antic Creació de la subrutina ELBRUS

Aquesta subrutina s'encarregarà de cridar al programa extern ELBRUS perquè reconegui el camp i sincronitzi el telescopi una vegada reconegut.

Per a crear aquesta subrutina primer clicarem en Actions i triarem el menú Comment

    Dins escriurem un títol que és merament orientatiu, de fet només té la funció de saber perquè serveix aquesta subrutina


Luego clicamos sobre Actions en la función de toma de imagenes TakeImages

    I la deixem com en aquest exemple ,

   Simplement es fa una presa de 20 segons sense guiat cridada IMAGE_*TO_*SOLVE que s'envia a la carpeta imatges de Elbrus C:\ELBRUS\*IMAGENES


    Per ultim cliquem en Actions  en Run External Program

  i posem la ruta de l'arxiu Resol_imatge .bat que tenim dins de Elbrus

 

   Finalment guardem aquesta rutina amb el nom de Elbrus-1 (serveix qualsevol altre nom ) , per a això cliquem en File Save As...

 


Llamar a la subrutina ELBRUS

    Cliquem en actions  run Sub-Action List


   i després selecionem l'arxiu Elbrus-1 que hem creat anteriorment.

 

    Exemple de archiu Resuelve_Imagen.bat que timdrem colocat dintre del directori  Elbrus  (Ull sols es valit si tenim elbrus en C:/ELBRUS )

@ECHO OFF
DEL /F C:\ELBRUS\IMAGENES\IMAGE_TO_SOLVE.FIT
FOR %%i in (C:\ELBRUS\IMAGENES\IMAGE_TO_SOLVE_*.FIT) DO (
COPY /Y %%i C:\ELBRUS\IMAGENES\IMAGE_TO_SOLVE.FIT
DEL /F %%i
)
"C:\Elbrus\elbrus.exe" 8 C:\ELBRUS\IMAGENES\IMAGE_TO_SOLVE.FIT
EXIT

 

    Basat en el treball de Fernando Limon , per mé explicacionns.

http://www.ea4su.org/utilidades/CCDC-ELBRUS.html


EJEMPLOS

    Exemple d'una sessió per a l'observació d'un sol objecte durant la nit (trànsit d'exoplaneta)

   Vegem aquest exemple amb detall .

    Wait until 21:00 : Simplement no fa res fins que siguin les 21 hores

    Comment: ESTRELLA PARA ENFOCAR:  És un simple comentari que ens indica que la següent funció és per a buscar una estrella d'enfocament. Aquest tipus de comentaris no són en realitat necessaris però serveixen perquè ens sigui mes fàcil recordar les funcions que hem programat.

    Move to SAO 37730 : El telescopi es mou cap a les coordenades d'aquesta estrella (estrella per a enfocar)

    Run list in Elbrus-1.act once: Això realitza una presa de 20 segons per a comprovar si hem apuntat correctament el telescopi i després obre el programa Elbrus per a reconèixer el camp i sincronitzar el telescopi

    Move to SAO 37730: Novament, el telescopi es mou cap a les coordenades d'aquesta estrella, com prèviament Elbrus haurà sincronitzat l'apuntat, en aquesta segona vegada podem estar segurs que el telescopi apunta amb precisió sobre aquesta estrella.    Focus  with Green filter: Mediante focusmax el telescopio se enfocará automáticamente usando el filtro verde

    Comment: CAMPO DEL EXOPLANETA: De nou és un simple comentari que ens indica que és la següent funció

    Move to SAO 37730: El telescopi es mou cap a les coordenades de l'exoplaneta

    Run list in Elbrus-1.act once:Això realitza una presa de 20 segons per a comprovar si hem apuntat correctament el telescopi i després obre el programa Elbrus per a reconèixer el camp i sincronitzar el telescopi

    Move to SAO 37730:El telescopi es mou de nou cap a les coordenades de l'exoplaneta després que Elbrus hagi corregit la possible fallada d'apuntat.

    Light 9999x120s Green......: Es realitzessin 9999 imatges de 120 segons amb autoguiat i filtre v.

    Light 9999x120s Green......:   Es realitzessin 9999 imatges de 120 segons amb autoguiat i filtre v. Escric diverses vegades seguides aquesta instrucció per si falla el guiat i el programa no s'assabenta (a vegades el guiat es perd i salta cap a la següent rutina.)

    Wait until 05:00 : Això vol dir que s'espera fins a les 05.00 per a fer el següent pas. Ho uso perquè si s'ennuvola o s'acaba la rutines prèvies no vull que el telescopi es mogui ni aparqui fins que no sigui com a mínim aquesta hora.

    Skip to here at 05:00 : Amb aquesta instrucció el programa avorta el que s'aquesta fent fins a aquest moment i passa a la següent línia programada.

    Park mount : Aquesta rutina aparca el telescopi . En els LX-200 típicament aquesta posició és meridià i declinació 0 . Ull perquè alguns telescopis no permeten ser aparcats.

Intelligent Cooler Action : Cooler Off, Fan On : Amb aquesta opció es desconnecta la refrigeració de la CCD de manera gradual perquè s'escalfi a poc a poc.


Exemple d'una sessió per a l'observació de diversos cometes durant la nit

 


Execució d'una rutina

 
Simplement cliquem en el triangulito de play i el programa intentarà connectar amb maxim dl o CCDsoft , activant nostra CCD, la nostra muntura i nostre enfocador, cúpula i demas accessoris...... Quan aquest llest procedirà a executar les línies programades començant per la de mes a dalt.

És util usar la funcion dels cuadraditos que podrem desmarcar en cas que vulguem que alguna funció programada no s'executi.

Els cuadraditos s'activen clicant en Edit marcant l'opció Usi Caselles de selecció

Podem guardar les rutines clicant en el menu File clicant en Save As les rutines programades i també les podem carregar en el menú File clicant en Open .